Starter

Een eerste woning kopen! Daar komt veel bij kijken, zeker als het om de hypotheek gaat. Kan ik wel een hypotheek krijgen, want ik heb een nog een studieschuld, nog geen vast contract of ik heb nog niet voldoende gespaard. Allemaal vragen waar wij je bij kunnen helpen. Samen met jou kijken wij naar de beste oplossing en welke vorm van hypotheek bij jou situatie past. Annuïteit of lineair of een deel aflosvrij en NHG, allemaal mogelijkheden die worden bekeken. Een starterslening van de Gemeente kan een extra mogelijkheid zijn om meer te kunnen lenen.

Als starter mag je de kosten koper niet meer meenemen in de hypotheek. Als je nog niet voldoende gespaard hebt, kan een schenking van ouders een oplossing zijn. Ouders mogen jaarlijks een bedrag belastingvrij schenken aan de kinderen. In 2023 mag een ouder € 5.677 schenken aan een kind. De schenkingsvrijstelling eigen woning gaat vanaf 1 januari 2023 omlaag tot € 28.947,00. Dit bedrag is gelijk aan de eenmalige verhoogde vrijstelling die geldt in de relatie ouders/kinderen en dat kinderen vrij mogen uitgeven. Voorwaarde is wel dat je tussen de 18 en 40 jaar oud bent.

Bij het kopen van een eigen woning moet je overdrachtsbelasting voldoen. Als je nog geen 35 jaar oud bent en je nog niet eerder overdrachtsbelasting hebt voldaan, kun je gebruik maken van de startersvrijstelling.

Bij het kopen van een woning is het altijd aan te raden om een bouwkundige keuring uit te voeren. Dan kom je niet voor onverwachte kosten te staan van achterstallig onderhoud. Voor een bouwkundige keuring kunt je ook bij ons terecht.

Meer weten? Neem vandaag nog contact met ons op voor een gratis gesprek.

Neem contact met ons op